На Дніпропетровщині – сезон зариблення Дніпра. Його насичують коропом, товстолобиком і білим амуром. У 2021-му в річку вже випустили майже 1,3 млн мальків. Про це йдеться у пресрелізі Дніпропетровської облдержадміністрації, який отримало Суспільне.
Зариблення проводять на різних ділянках Дніпра. За Старими Кодаками, біля Таромського рибгоспу, у Вороній балці, в районі Діївських плавнів.
«Покращення стану водойм регіону – частина обласної екологічної програми. Зариблення – біологічний спосіб очищення річок. Проводимо його зазвичай восени. Випускаємо сотні тисяч мальків риб, для яких Дніпро – природнє середовище», – зазначає заступниця начальника відділу департаменту екології та природних ресурсів Дніпропетровської ОДА Ольга Лемех.
Мальків риби завезли з Херсонської області. Їх придбали обласним коштом. Вага кожної – до 30 г. Екологи кажуть, білий амур їсть водорості, товстолобик – планктон. Короп – надлишкові мікроорганізми.
«Дніпропетровщина – єдина область в Україні, в якій до розробки програми зариблення долучили науковців. Біологічна меліорація дозволяє покращити якість води за допомогою риби. Має і екологічний, і економічний ефект», – підкреслив директор науково-дослідного центру «Дніпровська природна інспекція» Олег Христов.
Насичення Дніпра рибою сприяє і відновленню живого ресурсу річки.
За словами начальника управління обласного агентства рибного господарства Василя Волкова, зариблення почали проводити декілька років тому. За цей час в області суттєво збільшився промисловий вилов: з 1,3 тис. до 3,5 тис. тонн.
У планах – протягом жовтня-листопада випустити у річку ще майже мільйон мальків коропа, товстолобика і білого амура.
Читайте також- На Вінниччині стартувало осіннє зариблення водойм
- До водойм Херсонщини випустили понад 370 тисяч мальків риби
Читайте нас у Telegram: Суспільне Дніпро
Джерело