У Ковельському ліцеї № 10, що на Волині, школярі тестували оновлене меню за рецептами кулінара Євгена Клопотенка. Окремі страви кухарі навчального закладу готували вперше, – повідомила Суспільному кухарка ліцею Любов Харчук.

Упродовж експериментального тижня у їдальні ліцею дітям готували фрикадельки з буряком, , рис із рибними котлетами, курку з паприкою, , бігос з гречкою, картопляні , , курячі палички та супи.

Після сніданку ліцеїсти початкової школи голосували за вподобані страви смайлами. Ліцеїсти-старшокласники робили це через google-форму, – говорить керівниця ліцею Олена Жигаревич.

Шпундра, бігос, ньокі: учні волинського ліцею тестували нове шкільне меню

"Така експертиза кулінарна проводиться для того, щоб нам знати яке блюдо буде в майбутньому включено в наше меню, а яке готувати не варто, бо діти не віддали йому перевагу", – зазначила виконувачка обов'язків директора.

З її слів, найбільше учням смакували запечена скибками картопля з паприкою та куркою, а найменше – шпундра та тушкована свинина з буряками.

Оновлене харчування впровадять в усіх навчальних закладах із 1 січня 2022 року, – зазначила директорка Центру профрозвику педагогічних працівників Ковеля Світлана Верчук.

"Ми розуміємо, що до того часу потрібно оновити обладнання там, де ми встигнемо, навчити кухарів готувати ці нові страви, а вчитимуть ті кухарі, які уже вміють їх успішно приготувати", – каже Світлана Верчук.

Суспільне поспілкувалося з педагогами, батьками школярів та самими учнями, які поділилися враженнями від оновленого меню та розповіли, чи сподобалися зміни у харчуванні.

Експериментальний тиждень у їдальні ліцею № 10 у Ковелі завершився. Наразі обід для школярів усіх навчальних закладів Ковельської тергромади вартує вісім гривень. Скільки коштуватиме харчування за новим меню поки підраховують, – додала заступниця міського голови Наталія Маленицька.

Що відомо В березні уряд підтримав рішення щодо зміни організації харчування дітей у школах, дитячих садочках та дитячих таборах відповідно до рекомендацій Всесвітньої організації охорони здоров'я, зокрема щодо споживання жирів, цукру та солі. З 1 вересня школярі луцьких шкіл почали харчуватимуться по-новому. Меню урізноманітнили: з нього зникли всі смажені страви, раціон школярів став більш збалансованим. У першому семестрі нового навчального року гарячий обід у школах Луцька здорожчав на п'ять гривень. В нову вартість учнівських обідів включили ціну нового посуду, оренду харчоблоків, заробітну плату кухарів, витрати на пальне, лабораторні дослідження, комунальні платежі та продукти. Ціни на продукти зросли на 30%. Обслуговує 25 із 27-ми навчальних закладів обласного центру Луцький комбінат шкільного та студентського харчування. Харчування одного учня обходиться комбінату в 600 гривень на місяць.

Термінові новини та щоденні інформаційні підсумки читайте в Telegram та Viber Суспільного Волині.

Джерело