“Змивання гріхів” у ополонці: ПЦУ пояснила головний міф про Хрещення

Змивання гріхів у ополонці: ПЦУ пояснила це міф чи дійсно отриманням особливого Божого благословення та духовного очищення.

У Православній Церкві України пояснили, що купання в ополонці на Хрещення не має нічого спільного зі “змиванням” гріхів, отриманням особливого Божого благословення чи духовного очищення.

У церкві немає жодного припису для занурення у зимову воду, нагадали на сторінці Православної Церкви у Фейсбуці.

Священики освячують відкриті водоймища не для того, щоб у них купатися. Більше того, воду освячують не “іони срібла” хреста, адже від дерев’яного хреста вона також стане святинею. Воду освячують молитви та Боже благословення, після чого вона стає агіасмою (святинею).

Тому до води, освяченої на Богоявлення, слід ставитися шанобливо, з повагою та благоговінням.

В Євангеліє сказано, що, занурившись у води Йордану, Спаситель освятив їх і благословив для нас Таїнство Хрещення як необхідну умову для спасіння. Спаситель зайшов у води Йордану не для очищення від особистого гріха, тому що Він був безгрішний, а для того, щоб взяти на Себе гріхи людства і дарувати нам через Хрещення можливість оновитись, спастися.

Таким чином, Господь явив Свою готовність пережити все те, що переживає людина, яку Він рятує. Але в цій події виникає ще один важливий сенс – повнота Пресвятої Трійці відкриває Себе світові: Син Божий приходить хреститися, голос Бога-Отця лунає з небес, а Святий Дух сходить, як голуб. Ось у чому сенс свята та особливого освячення води, і саме тому   цей день називається не лише Хрещенням Господнім, а й Богоявленням.

З цього випливає, що грішні люди намагаються наслідувати Ісуса, купаючись узимку у водоймах, але з якою метою? Більше того, вони не соромляться оголюватися і показувати всім своє тіло, “підігріваються” алкоголем і не стримують лайки, коли занурюються у крижану воду. Також у Церкві не розуміють, чому потрібно занурюватися тричі і при цьому охриститися.

До речі, температура річки Йордан на цей момент досягне +12+16 градусів, а купання в крижаній ополонці – це величезний стрес для організму, особливо якщо людина непідготовлена. Ризикувати своїм здоров’ям і життям означає нехтувати Божим даром.

А щодо “змивання” гріхів, то в Церкві нагадали: занурення в ополонку не змиває гріхи, бо вони не зовнішня проблема, а внутрішня хвороба душі. І щоб вилікуватися, потрібно спочатку її виявити, від щирого серця покаятися і змінитися за допомогою Божої та через Таїнства Церкви.

Сообщение Змивання гріхів у ополонці: ПЦУ пояснила це міф чи дійсно отриманням особливого Божого благословення та духовного очищення. появились сначала на NEWS TiME.

Джерело