Пацієнтка з діагнозом ботулізм перебуває на лікуванні у Хмельницькій міській інфекційній лікарні. Вона одна з трьох пацієнтів, які потрапили до лікарні з таким діагнозом під час останнього випадку. Двоє з них уже одужали.

Про це Суспільному розповіла лікарка-інфекціоністка дорослого відділення №2 Хмельницької інфекційної лікарні Вікторія Бондар.

Усього на Хмельниччині, за даними державної установи «Хмельницький центру контролю та профілактики хвороб МОЗ», від початку року було зареєстровано чотири випадки ботулізму.

З’їли тушонку: на Хмельниччині троє людей потрапили до лікарні з ботулізмом

Олександра Лабунець, яка потрапила до інфекційної лікарні з симптомами отруєння, каже - наразі почувається краще.

«Вже не відчуваю тих симптомів, що були раніше. Було дуже складно, температура підскакувала майже до 39-40 градусів, була блювота… Але, ось, поставили лікарі на ноги. Одразу кричала, що не чіпайте, не чіпайте мене. Дуже боляче було», - розповідає дівчина.

На сьогодні залишилася одна пацієнтка, яка перебуває у відділенні, каже лікарка-інфекціоністка дорослого відділення №2 Вікторія Бондар.

«Її стан наразі середньої важкості. Напередодні було всього зафіксовано три випадки ботулізму – у двох чоловіків і ця одна жінка. Двох пацієнтів ми уже благополучно виписали додому, в задовільному стані. А жінка поки залишається в нас, оскільки ще має скарги на самопочуття, є ще залишкові явища після перенесеного захворювання», - розповідає лікарка.

Отруєння, каже Вікторія Бондар, були пов’язані з вживанням м’ясної тушонки, яка була приготовлена в домашніх умовах.

«Це була остання банка з усієї партії, яку вживали вдома ці троє наших пацієнти. І в тій банці виявилася така бактерія, яка виділяє найсильніший токсин. Він викликає спочатку такі самі симптоми, як харчове отруєння - з’являються нудота, блювання, порушується зір, може бути діарея, далі воно переходить в закреп, м’язова слабкість сильна, починає двоїтися в очах, сухість в роті виникає, порушується ковтання», - пояснює лікарка-інфекціоністка.

Якщо пацієнти з такими симптомами, каже Вікторія Бондар, невчасно звернуться до лікарні, то можливий і летальний випадок. А ще вона рекомендує купувати консервовану продукцію від офіційних виробників, а не споживати ті продукти, в якості та безпечності яких не впевнені.

«Коли люди недостатньо правильно обробили те саме м'ясо, не помили рибу, коли обробляли і закривали ту тушонку, але термічно не обробили правильно даний продукт, можна заразитися ботулізмом. Тому бажано для того, щоб не захворіти, старатися не купувати ці консерви, ковбаси в вакуумах і тушонки, які продають на стихійних ринках. Потрібно купувати їх в магазинах, де продукція, яка виробляється на заводах, на яких дотримуються відповідних технологій», - радить Вікторія Бондар.

Читайте також На Хмельниччині ускладнилася ситуація із захворюванням на COVID Працевлаштовувались у війну: як переселенці знайшли роботу у медзакладах Хмельниччини Лікарні Хмельниччини отримали від МОЗу сучасні рентгенапарати по 2,5 мільйони кожен Слідкуйте за новинами Суспільного Хмельницький у Telegram, Viber, YouTube та Instagram.

Джерело